Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


zongora

 Zongorán azt a hangszert értjük, amelyben egy billentyűsorral összeköttetésben álló, kis kalapácsokkal megütött, hangszekrényben kifeszített fémhúrok adják a zenei hangot. A zongora billentyűs, polifón húros hangszer, hangképzése mechanikus, a kezelése a többi hangszerhez képest egyszerű, viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható. Népszerűségének oka az is, hogy egy játékos több szólamot képes egyidejűleg megszólaltatni rajta, így zenekari vagy kórusműveket, de akár operákatis könnyen előadhatunk segítségével. Ilyen szempontból a zeneszerzők és karmesterek fontos segédeszköze. Ugyanakkor hangolásának szükségszerűen kompromisszumos mivolta [1] nem mindig teszi lehetővé a tiszta intonációt. Sokan ezért nem is tekintették teljes értékű hangszernek.

 

 

spinét- és csembalókészítő Bartolomeo Cristofori készítette 1709-ben az első olyan csembalót, amely hangerőkülönbségek megszólaltatására is képes. Ez az új szerkezet(cembalo con piano e forte = hangos és halk hangú csembaló) a húrokat nem pengetéssel, hanem kalapácsok alulról felfelé való megütésével szólaltatja meg. Ezt a hangszert továbbra is csembalónak hívták, a „pianoforte” elnevezés, melyet jóval később „piano”-ra rövidítettek, csak1732-ben jelent meg. A billentyűzet és a kalapács összekapcsolása akkoriban hangszerész körökben a kor nagy kérdése volt. Cristoforival szinte egy időben Jean Marius párizsi csembalókészítő illetve Németországban Gottlieb Schröter orgonaépítő és zeneszerző is megkísérelték, hogy ilyen jellegű hangszereket készítsenek, de találmányaik Cristoforiéval szemben alulmaradtak.

Cristofori zongorája ugyanazokból az alkatrészekből állt, amelyek a hangszerre ma is jellemzőek. Kalapácsainak sorát külön kalapácslécben helyezte el. A kalapács feje nem fából volt, hanem göngyölt pergamenből, melynek a húrt ütő részét bőrrel ragasztotta át. Minden egyes billentyűhöz külön hangfogót rendelt, amely a billentyű elengedésekor ráfeküdt a húrra, és megakadályozta annak további rezgését. Mozgó kapcsolómű biztosította, hogy a kalapács a húr megütése után visszaessen eredeti helyére.

A Cristofori által készített új, zongora jellegű hangszert 1711-ben a Velencében megjelent„Giornale dei letterati d'Italia”-ban Scipione Maffei írta le először részletesen, majd ezt német fordításban Mattheson szerkesztésében megjelenő „Critica musica” 1725-ös évfolyamában is közölték. Ennek azért van jelentősége, mivel Cristofori csak kevés zongorát készített, és ennek a leírásnak az alapján indult el európa szerte a zongoragyártás.

A csembalótól a mai zongoráig

A kor elismert orgonakészítője Gottfried Silbermann (1683–1753) Freibergben is épített zongorákat Cristofori találmányának tovább fejlesztésével, ezzel egyidőben unokaöccse, Hans Andreas Silbermann (1712–1783) Strassbourgban szerzett hírnevet jó minőségű zongoráival. Mindkét Silbermann csembalóformájú zongorákat készített, ezzel szemben Ernst Friederici(1712-1779) német orgonakészítő álló formátumú zongorákkal (1745) tűnt fel. Ugyancsak ő volt az, aki a klavikord formáját átvette, és zongoraszerkezettel hozta kapcsolatba, illetve elsőnek mutatott be „asztalformájú” zongorákat.

Londonban John Broadwood (1732–1812) készített kiváló hangszereket. Párizsban Sebastian Erard is jelentős újításokat hozott a a mechanika továbbfejlesztésével, amely már lehetővé tette a gyors ismétléseket is (double échappement).

Hans Andreas Silbermann növendéke, az augsburgi zongorakészítő Hans Andreas Stein (1728–1792), a billentyűt és kalapácsot közvetlenül kötötte össze, ezzel új rendszer jött létre. Az ő rendszere szerint dolgoztak gyermekei, Andreas (1776–1842) és Nanette, akik műhelyüket Bécsbe helyezték át. Nanette és a szintén hangszerész Andreas Streicher (1761–1833) házassága után műhelyük európai hírű lett.

A magyar hangszerkészítők közül kiemelkedő Beregszászy Lajos (1817–1891) munkássága, aki a hangzás minőségét az úgynevezett „csellóhangfenékkel” és a „hajlított hangfenékkel” javította. (Az utóbbit a systéme Beregszászy-t a Bösendorfer-cégnek adta el). Jelentős találmánya a kalapács- és billentyűkapcsolat könnyítése is.

Bach két fia Carl Philipp Emanuel és Johann Christian kezdték el népszerűsíteni az új hangszert. C. Ph. E. Bach 1762-ben megírta első zongorakompozícióját, ezzel is bizonyítva, hogy az új hangszer felveszi a versenyt a klavikorddal. Johann Christian szerint a pianoforte a briliáns előadásmód új eszköze. A hangszer megítélésében óriási jelentőséggel bírt, hogy Johann Christian Bach 1768-ban felajánlott egy nyilvános koncertet Londonban, ami példátlan eseménynek számított. Valószínűsíthető, hogy ettől az eseménytől számítják a zongorakoncertek kezdetét, melyek rövid idő alatt, széles körben elterjedtek az európai nagyvárosokban.

Az akkoriban korszerűnek számító hangszerek nem voltak elég hangosak ahhoz, hogy betöltsenek egy nagyobb teret. Először azongoraversenyek garantálták a hangszer teljes értékű színpadi jelenlétét és bizonyították a játékos képességeit. Johann Christian 35 ilyen művet komponált, melyek közül az utolsó néhányat – Mozarthoz hasonlóan – a zongora mellől vezényelte. A zongora interpretációk a koncerttermek helyett mégis inkább a szalonokban terjedtek.

Haydn és Mozart gyorsan megbarátkoztak a zongorával. A zeneszerző, zongorista és hangszerkészítő Muzio Clementi volt az első, aki átfogó tanulmányt írt a zongorajáték elsajátításával kapcsolatban.

A csembalóval szemben a zongora megnövelte a dinamikai lehetőségeket, illetve a klaviatúra alsó és felső tartományának kibővítése is új kifejező eszközt adott a zeneszerzők kezébe. A pedál használatával további színeket csalhattak ki a hangszerből, míg az 1784-ben megjelentuna corda pedál egy újabb színt tett lehetővé.

Modern hangversenyzongora (Steinway D-274)

A dinamika gazdagabbá vált (például Schubert már használt ppp (piano pianississimo=nagyon-nagyon halk) és fff (forte fortississimo=nagyon-nagyon erős) előadási jeleket 1826-ban). A dinamika alsó és felső határainak szétfeszülése eredményeképpen 1802-ben Loud elkészítette az első olyan hangszert, ahol a húrozat átlós irányban volt elhelyezve (kereszthúros). 1815-benBroadwood kipróbálta az öntvény keretet (páncéltőke).

1822-ben Sébastien Érard bemutatott egy új rendszerű mechanikát (kettős kiváltó angol mechanika) és megvastagította a hangszer húrjait . 1826-ban Pape a kalapács fejének bőrözését filccel váltotta fel, majd 1842-ben a klaviatúra méretét nyolc oktávra bővítette (összehasonlítva a hat és fél oktávos Streicher zongorával, amit Ludwig van Beethoven is használt).

A folyamatos fejlesztések eredményeképpen a mechanika egyre kiegyensúlyozottabbá és érzékenyebbé vált. Az Érard mechanika fürgébb repetíciót (ismétlést, mivel a billentyű ismételt lenyomásához nem kellett azt teljesen felengedni) és nagyobb dinamikai szélsőségeket tett lehetővé, amely meglódította a romantikus zeneszerzők fantáziáját, hiszen többnyire maguk is kiváló zongoristák voltak (LisztChopin stb.), és így nehéz (virtuóz) és kifinomult műveket alkottak.

A zongora mai formája a 20. század elejére alakult ki.

zongora.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Новые списки сайтов с полезной информацией!

(DannyHAG, 2020.10.26 23:05)

We are providing technical support for those client who
are want to do business with their short code. We provide
technical support of SMS short code services like Keyword
generation, Service ID, API Integration etc. as per
client's requirement

<a href="http://ghadir-sch.ir/web/full/download-google-drive-app-for-windows-10.html">download google drive app for windows 10</a> <a href="http://ghadir-sch.ir/web/macos/acybgnqwhhmtoioi8l9rkdckotbtpvnbtgssh-download-windows.html">acybgnqwhhmtoioi8l9rkdckotbtpvnbtg:*************|ssh download windows</a> <a href="http://ghadir-sch.ir/web/full/toshiba-satellite-a505-laptop-drivers-download-for-windows-10-usb.html">toshiba satellite a505 laptop drivers download for windows 10 usb</a>

http://www.columnyst.com/web/support/samsung-nc10-windows-7-drivers-download.html http://www.columnyst.com/web/windows/download-driver-nvidia-geforce-gt-740m-windows-10.html http://www.columnyst.com/web/support/windows-media-player-download-windo-7.html

Всем привет

(DavidInacy, 2020.10.25 02:59)

Спасибо за совет все нашлось тут!
<a href=https://5-xl.ru>МУЖЧИНА И ЖЕНЩИНА — ВЗАИМООТНОШЕНИЯ</a>

Прикольные фотки

(AllanKet, 2020.10.24 08:43)

Здравствуйте!
Нашел хорошую информацию на этом сайте: http://wozap.ru :
кончает gif http://wozap.ru/gifki-gif-gif-animacii/
Чем украшали елки 20 лет назад http://wozap.ru/foto-prikoly-interesnoe/2344-chem-ukrashali-elki-20-let-nazad.html
Гроты Байкала <a href=http://wozap.ru/foto-prikoly-interesnoe/7128-groty-baykala.html> Гроты Байкала </a>
http://wozap.ru/interesnoe/9193-yaponcy-ochistili-dushi-ohladiv-tela.html

Мебель своими руками

(GrahamSob, 2020.10.23 12:37)

<a href="https://mebel-v-nsk.ru">mebel-v-nsk.ru</a>

Мебель

(MichaelNes, 2020.10.21 04:14)

<a href="https://mebel-v-nsk.ru">mebel-v-nsk.ru</a>

Интернет магазин чехлов чтобы телефонов

(BruceMor, 2020.10.15 15:06)

Ваш девайс ничем не отличается среди других? Это вероятно
выправить с поддержкой особых аксессуаров. В нашем интернет
шоуруме чтобы вас подыщут престижные, прекрасные чехлы чтобы
телефонных аппаратов в Украине.
<a href=https://onecase.com.ua>
защитные стекла для телефона</a>

Citizenship by investment

(Brandonwet, 2020.10.10 03:56)

Citizenship by Investment programs (CIP) proposal
instant passports against donation or genuine estate
investment. Donation is fifty percent cheaper than
genuine estate but cannot be recovered. Genuine estate
cannot be sold for five years.
<a href=https://best-citizenships.com/>citizenship by investment</a>

Русские девочки в Новосибирске недорого

(AaronNeelm, 2020.10.09 23:17)

Оставьте сзади ненадобные сомнения, обратитесь за
секс-услугами к девчонкам, и вы проведете совместно
калоритные факторы, и оставите в собственных мемуарах
массивные оргазмы.
<a href=https://nck.sexgid.club>
проститутки нск</a>

<a href=https://nck.sexgid.club/individualki/>
снять индивидуалку</a>

<a href=https://nck.sexgid.club/girls/filter/approved_photo-is-y/>проститутки с проверенными фото</a>

<a href=https://nck.sexgid.club/girls/filter/age-from-18-to-20/>молодые проститутки новосибирска</a>

<a href=https://nck.sexgid.club/girls/filter/price-to-1500/>
дешевые шлюхи</a>

wlosach okazalo knizhnaia

(Ramscake, 2020.10.08 10:52)

tablets http://cialis20walmart.com - furadantin favola <a href="http://cialis20walmart.com">furadantin</a> vystavach

I want a lot of money today

(Сloudnuh, 2020.10.08 09:02)

Sorry, but everyone should know this!
The anti-crisis program, as if you spend $ 10 you will earn $ 500 in one day!

Register and receive:
1.) A bonus of 10,000b to your account.
2.) Money Crisis Gift, Bonus Code: rimba30
3.) Training materials, videos, strategies, and many useful tools.
After registration, you can choose a site in your native language.

If registration from your country fails, use the "free VPN" for your browser.

<a href=https://static.olymptrade.com/lands/FX-MT4-03-02en/index.html?af_siteid=FX-MT4-03-02en&affiliate_id=101773&lref=&lrefch=affiliate&pixel=1&subid1=2l1j&subid2=><font color=red><b>>>Free Registration<<</b></font></a>

The working scheme of earning from $ 500 per day using the Robot program, fully automatic!

nlypjedgagrv

(jyyqtjej, 2020.10.06 23:37)

viagra pills https://silviagen.com/# - viagra coupon
viagra connect
generic viagra coupon <a href=https://silviagen.com/#>buy viagra las vegas</a> ed pills online

Полезные сайты которые помогут решить все сложные вопросы

(Robertsoize, 2020.10.04 13:21)


Переходите по ссылке: <a href="https://hydra2web.tv" title="гидра официальный сайт ссылка">гидра официальный сайт ссылка</a> - и бросайте употреблять разные гадости не губите свое здоровье.

Перевозка опасных грузов по выгодным условиям

(Devinhal, 2020.10.04 00:14)

Cайт о перевозке опасных грузов автомобильным транспортом и
Европейском соглашении о международной дорожной перевозке
опасных грузов (ADR = ДОПОГ).
<a href=https://www.labadr.com.ua/>люблюпорхнуху
</a>

Полезные сайты которые помогут решить все сложные вопросы

(JamesCon, 2020.10.03 03:50)


Переходите по ссылке: <a href="https://hydra2web.tv" title="гидра через тор">гидра через тор</a> - и бросайте употреблять разные гадости не губите свое здоровье.

новороссия стрелкова

(Robertelozy, 2020.10.02 01:59)

Приветствую! Класный у вас сайт!
Что думаете по этим новостям?:
Сводки от ополчения Новороссии 24.08.2014 http://mybioplanet.ru/news/7539-svodki-ot-opolcheniya-novorossii-24082014.html
Настал час «Рыси»: насколько новый бронеавтомобиль зубастее «Тигра» <a href=http://mybioplanet.ru/news/25367-nastal-chas-rysi-naskolko-novyy-broneavtomobil-zubastee-tigra.html> Настал час «Рыси»: насколько новый бронеавтомобиль зубастее «Тигра» </a>
Ещё много всего нашел тут: <b> новости россии и мира сегодня </b> <a href=http://mybioplanet.ru/>http://mybioplanet.ru/</a>
<a href=http://mybioplanet.ru/information-technology-it/>средства информационных технологий</a> государственные информационные технологии

Отзыв о Richpush обман вебмастера на 885 долларов

(RichSen, 2020.10.02 01:37)

Добрый день hangszer.eoldal.hu

В этой статье <a href=https://obzoroff.shop/richpush/>отзыв Richpush</a> я подробно хочу рассказать как меня кинули на 991 долларов.

Сеть пуш трафика обманным путём получает деньги с вебмастеров <a href=https://obzoroff.shop/richpush/>отзыв Richpush</a> и поставляет им некачественный трафик с 94865 дорвеев

Эта тема обсуждается и на других сайтах и форумах <a href=http://danwasthere.com/bbq-in-the-u-s-a-coast-to-coast/#comment-7155>Отзыв о Richpush обман вебмастера на 881 долларов</a> 32f7_67

Желаю Вам не попасться на эту авантюру!

Актуальные новости про Украину

(Derrickaloky, 2020.10.01 15:56)

Здравствуйте! Класный у вас сайт!
Нашёл познавательное в сети:
Роснефть не скупится на Северэнергию http://techrize.ru/news/1802-rosneft-ne-skupitsya-na-severenergiyu.html
http://techrize.ru/information-technology-it/18465-samsung-planiruet-sdelat-stavku-na-sobstvennuyu-os-tizen.html
Ещё много всего нашел тут: <b> новости </b> http://techrize.ru/
информационные образовательные технологии http://techrize.ru/information-technology-it/

Fürdők helyreállítása Domodedovo

(MalFetry, 2020.09.26 03:22)

<a href=https://megaremont.pro/domodedovo-restavratsiya-vann>Öntöttvas fürdő restaurálása Domodedovo - ban</a>

gsxxxtutssjm

(iaklvwro, 2020.09.24 21:39)

thesis statements examples for essays https://essaywritinget.com/ - hook of an essay
edit an essay
analysis in essays <a href=https://essaywritinget.com/>buy essay online reviews</a> an example of a persuasive essay

Полезные сайты которые помогут решить все сложные вопросы

(Robertsoize, 2020.09.23 22:43)


Переходите по ссылке: <a href="https://hydra2weq.com" title="hydraruzxpnew4af.union">hydraruzxpnew4af.union</a> - и бросайте употреблять разные гадости не губите свое здоровье.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Következő »